СПОЖИВАННЯ МОЛОКА Й М’ЯСА В УКРАЇНІ - ЦЕ МАРКЕР БЛАГОПОЛУЧЧЯ СУСПІЛЬСТВА

Ірина Паламар, голова Асоціації твариників України:

"Днями Економічний дискусійний клуб, що об’єднав екс-міністрів економіки та фінансів України, оприлюднив свіжу статистику щодо споживання українцями продуктів тваринництва. Згідно балансових розрахунків у 2016 році середній обсяг споживання молокопродуктів на одну людину склав 209,4 кг, що на 0,5 кг менше, ніж в 2015 році. Більше того, ця цифра становить лише 55% від норми споживання (стандарт повноцінного харчування). Що стосується м’яса, то його споживання зросло досить несуттєво – на 0,5 кг та становило 51,4 кг на людину. Однак зазначена кількість на 36% менше від норми споживання. Недостатнє споживання м’яса й молока в свою чергу тягне за собою руйнування продуктивних суспільних сил, збільшення державних витрат на медицину й соціальне забезпечення.

Про що говорять згадані цифри? По-перше, це ілюструю реальний стан речей в економіці. На фоні заяв українського уряду про помірне економічне зростання статистика свідчить про стагнацію та навіть зниження якості харчування населення. Як правило, саме ріст споживання та поліпшення харчового раціону характеризують підвищення доходів населення й ріст благополуччя в суспільстві.

По-друге, характер споживання вказує на певні економічні тенденції. Внутрішній ринок в Україні не зростає. А в умовах, коли тваринники зіштовхнулись із закриттям традиційних зовнішніх ринків (наприклад, РФ, частково Білорусь, Молдова та інші), спонукати галузь до розвитку може саме внутрішнє споживання. Недостатнє збільшення доходів громадян, що очікується у 2017 році не змінить ситуацію на краще. Адже витрати родин зросли через підняття вартості житлово-комунальних послуг, нестабільний курс валют, інфляцію тощо. Отже коштів на якісні харчі більшості населення як і раніше не вистачатиме. Тому, тваринникам навряд чи слід очікувати на пожвавлення попиту та ріст обсягів продажу. Сподівання як і раніше на зовнішні ринки, відкриття яких стало б гарним стимулом для розвитку усієї галузі.

Хоча вже зараз держава могла б переглянути норми харчування в сторону покращення хоча б військовослужбовцям, для дітей в дошкільних установах, пацієнтів в лікарнях й усіх, хто знаходиться на інтернатному утриманні держави  - це могло б стати добрим знаком для промисловості й суспільства щодо необхідності відновлення здорового харчування".

Категория
Теги

Читайте также: